GERÇEK MÜSLÜMAN İNSANLARIN ELİNDEN VE DİLİNDEN EMİN OLDUĞU İNSANDIR  

Menü
Site Haritası

Ömer Nasuhi Bilmenin ahlakı

Ömer Nasuhi Bilmen ve Yüksek İslam Ahlakı
Ömer Nasuhi Bilmen Hoca, büyük hukukçulardan biriydi. Hayatını İslami ilimlere vermiş, yaşadığı devrin en büyük İslam âlimlerindendi. Müslümanlar akın akın onun huzuruna gider fetva isterlerdi.Ömer Nasuhi Bilmen Hazretleri hastalanmıştı. Onu ziyarete gittim. Yere serili bir yatağın üzerinde yorganı sırtına almış, hocam oturuyor. Buyurdu ki, "Şu tefsiri bitirip ölmeyi diliyorum Allah'tan." Gerçekten Allah onun duasını kabul etti.

On ciltlik tefsirini tamamladı ve vefat etti.
O fakihti, müfessirdi, muhaddisti, siyer âlimiydi. Onun mezarını ziyaret ettiğimde diyorum ki, "Burada büyük bir kütüphane yatıyor." Nasuhi Efendi ayaklı kütüphaneydi. Allah rahmet etsin. Bizi de onun şefaatine nail etsin.Ömer Nasuhi Bilmen Hocamın "Yüksek İslam Ahlakı" kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Hoca, Darüşşafaka Lisesi'nde 20 yıla yakın bir süre ahlak dersleri okutmuştu. Yüksek İslam Ahlakı bir başucu kitabıdır. İslam ahlakını çok iyi anlatır.
İman sayesinde oluşan ahlak, hayatımızda adeta bir bekçi gibidir. Yanlış bir şey yapmak istediğimiz zaman, "Hayır yapma! Bu doğru değil!" der. Fakat Allah'a iman etmeyen bir insanın ahlakı sadece toplum içindeyken kendini gösterir. O kişi yalnız kalınca "Ne de olsa kimse görmüyor" deyip, istediği gibi hareket eder.

İmanlı kişi ise herkesten önce kendini Allah'a beğendirmeye uğraşır.
Cemaatlere kuvvet veren de ahlaktır. Ahlaksız insanın hizmeti olamaz. Aileler, şirketler, cemaatler ve millet; bunların hepsi ahlakla yaşar, ahlaksızlıkla da ölürler.Allah, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de sıkıntılar karşısında sabretmeyi, insanlara karşı hoşgörülü olmayı, fedakârlığı, itaati, doğruluğu, vefayı, adaleti, sadakati, alçakgönüllülüğü, merhameti, şefkati, öfkeyi yenmeyi ve daha birçok ahlakî özelliklere uymamızı emreder. Çünkü bu emirlere uymak, insanın hem dünyasını hem ahiretini cennet eder.

Vicdan gizli bir terazidir. İnsanın her davranışını tartar. Mesela kediye tekme atan adamın içi kararır. Kediye yiyecek veren adamın ise içi rahat eder. Vicdan elle tutulup gözle görülemez; ama insanın hareketlerinde çok etkili bir manevi organımızdır.Akif diyor ki:"Kanayan bir yara gördüm mü, yanar ta ciğerim." İşte burada yanan vicdandır. Vicdanı iyi anlamak için vicdansızlara dikkat etmek lazım.Şehirlerde yaşayan vicdansızlar, ormandaki vahşi hayvanlardan daha çok zarar verir.

Dikkatinizi çekmek istediğim diğer bir husus da şudur: Ahlaki kuralları Allah koyar!Bu sebepten ahlaki kurallar zamana göre değişemez. Onlar öyle kurallardır ki, her daim geçerlidir. Yemek, içmek insani bir kuraldır. Bu kural zamana göre değişmez. Manevi değerler de zamana göre değişmez ve her zaman geçerlidir. Ve her zaman kurtarıcıdır.Ahlakta güçlü irade, insana en başta lazım olan şeydir.Mesela sahabedeki şuura dikkat edelim.Ömer Nasuhi Hocam mum gibiydi. O yandı bizi de aydınlatır inşallah. Allah rahmet etsin. Bizi de onun şefaatine nail etsin. HEKİMOĞLU İSMAİL Zaman

Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam76
Toplam Ziyaret553066
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Saat
Hava Durumu